субота, 5. децембар 2015.

Kanarinac

Kanarinci su izuzetno drustvene ptice pa je najbolje da odmah razmislite o paru ptica. Ovo su temperamentne ptice koje uocavaju sva desavanja oko sebe i neprekidno su u pokretu. Savrseni su primer pticije radosti i radoznalosti kao i neiscrpne vitalnosti i energije.

Vrste kanarinaca:
1. Pevaci, kod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti. Ovde spadaju Harcer-Roler.
2. Obojeni, sa najrazlicitijim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni.
Melaninovi su karakteristicni po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smedjoj, dok u lipohromne spadaju ptice svetlog perja, bele, zute oranz-ruzicaste i crvene boje. Ovoj grupi pripada oko cetrdeset varijeteta.
3. Treca grupa razlicitih figura koji se veoma razlikuju od klasicnih kanarinaca po telesnoj gradji. U ovu grupu spadaju kovrdzavi i grbavi, kanarinci sa kapuljacicama, ili različitih poza.

Kanarinci imaju tri do cetiri legla godisnje i u svakom leglu tri do pet jaja, bledo zelenkaste boje, sa crveno-smedjim mrljama. Kao i kod ostalih ptica, cesto se desava da su jaja u pocetku nejednake velicine, pa Vas to sto je jedno jaje vece od ostalih ne bi trebalo zabrinjavati. Oplodjenost jaja inace se moze pratiti lampiranjem (stavi se lampa ispod jajeta te se na taj nacin moze uociti embrion). Muzjaka mozemo pariti s vise zenki istovremeno. Muzjaka mozemo pustiti kod zenke da ucini 2 - 3 skoka, pod uslovom da je zenka spremna na to. Ukoliko parimo vise zenki sa istim muzjakom, mora se voditi racuna da se muzjak nikada previse ne zadrzi kod pojedine zenke, kako ne bi trosio energiju. Zenke obicno snesu od 2 - 7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro. Kada zenka snese prvo jaje, mora se vrlo pazljivo smestiti u neku posudu sa brasnom, koje ce drzati toplinu. Isto jaje cemo zameniti sa vestackim jajetom. Kada zenka snese cetvrto jaje, pazljivo se vrate sva jaja u gnezdo i ukloni vestacko jaje. Mladi se izezu 13. dan, a pri tom se mora voditi racuna o temperaturi prostorije, kako ih zenka ne bi "prenela" na 14, 15. ili 16. dan.
Dobro je zenki davati ljuske od jajeta, zatim tlo kaveza posuti sa svezim peskom. Upravo taj dodatak ishrani utice na kvalitet jaja. Naravno, kada se mladi izlegu, potrebno im je pojacati ishranu postavljajuci sitne komadice sveze kuvanog jaja, kao i mrvice od keksa. Mladi sami pocinju da jedu 22 - 23 dan.
 

4 коментара: