петак, 11. децембар 2015.

RozeleJesam li prava zivotinja za tebe?


Rozele su papagaji predivnih boja i vrlo otpornog organizma. Vrlo su aktivne ptice i spretni letaci. Vole da se igraju, penju i grickaju. Kada se jednom oforme partneri, lako ih je uzgajati. U divljini grade gnezda u rupama drveca. Prosecno zive oko 30 godina. 
Gde volim da zivim? 
Nije im potreban posebno veliki kavez za zivot i parenje. Tu vazi pravilo da sto je duzi i veci, rozela ce biti srecnija. Veci kavez je potreban kad se u uzgoju nalazi vise parova ptica. U vecem kavezu zajednicki zivot je mirniji jer nema ljubomore i borbe za teritoriju, naročito između roditelja i potomaka. Kavez u zatvorenom prostoru trebao bi biti dimenzija 120 x 80 x 170 cm, sa razmakom izmedju šipki oko 15 mm. Dno se prekriva najcesce peskom za ptice ili slicnim materijalom.
Sta rado jedem?
Hrana rozela sastoji se od tvrdog zrnevlja, mesavine hrane za male ili srednje velike papagaje (zavisno od vrste rozele). Dodaci ishrani vrlo su vazni, a mozete ih staviti i u posebnu posudu. Vocni dodaci ukljucuju jabuku, banane, kruske, tresnje, narandzu, dinje, nar, breskve i bobicasto voce. Davanjem sezonskog voca i povrca imitirate uslove u prirodi, a time i samu sezonu parenja.

Zdravlje
Rozela je zdrava kada:
- oci nisu suzne i sirom su otvorene
- perje je cisto i uredno, a kandze nisu predugacke
- nema promena u boji i konzistenciji izmeta
- ima ciste i suve nozdrve
- nema vidljivih otoka niti povreda
- zivahna je i ima dobar apetit
- zainteresovana je za okolinu
 
Razmnozavanje
Paru rozela potrebno je dati na izbor dva gnezda. Kad izaberu gnezdo zenka ce sneti 4-9 jaja, po pravilu 5, okrugla i bele boje. Zenka sedi na jajima, a muzjak je hrani. Za vreme inkubacije nije preporucljivo uznemiravati leglo. Osim toga zenke i ne dopustaju da se covek priblizi jajima, pri prvom znaku priblizavanja nadvije se zastitnicki nad jaja ili mladunce, te rasirenim krilima "brani" leglo. Ovakav nacin ponasanja onemogucuje dobar pogled na leglo, a svako uznemiravanje predstavlja potencijalnu opasnost za mladunce i jaja (ostecenja, lomovi).  Mladi ptici izlegu se nakon 18-20 dana i napustaju gnezdo sa 5 nedelja starosti. Savetuje se odvajanje mladih od roditelja oko mesec dana nakon sto su samostalni.

Нема коментара:

Постави коментар