недеља, 8. новембар 2015.

Tigrice

Tigrica danas nastanjuje prostore unutrasnjosti australijskog kontinenta. Po prirodi je selica i rasprostranjena je sirom Australije, iako u manjem broju nastanjuje obalna podrucja i jugozapadni deo kontinenta. Podvrsta tigrica nema.

Tigrica ima zelenu boju na grudima, stomaku, zadnjici i podrepku. Rep tamnoplave boje, lice, celo i deo obraza su zuti, a zadnji deo glave, ledja i krila imaju tigrasti crtez zelenog perja sa crnom bojom. Kljun je svetle roznate boje, iznad kljuna je kod muzjaka plava nozdrva, a kod zenke je bele ili smedje boje.
Ispod kljuna su crne tacke, a na obrazima su male ljubicaste fleke.

Prva mutacijska boja tigrica je bila nebesko plava i spontano se pojavila vec u prirodi. Zanimljivo je da je japanski car Hirohito prvi par nebesko plavih tigrica kupio za tada basnoslovnih 15.000 dolara.
Uzgojem su stvorene nove boje. Osnove nove boje su: albino bela, lutino zuta, ljubicasta, plava, siva, zuta i izabel zuta. Sve osnovne boje uzgojene su i u nekoliko nijansi, a broj harlekin-šarenih papigica danas prelazi broj 80. Uz prirodnu žutu masku na licu uzgojene su tigrice sa belom maskom ili bez maske.
U prirodi, tigrice u trulom drvecu kljunom bruse mesto za gnezdo ne trudeci se da ga posebno doteraju. Dovoljno im je udubljenje koje je dovoljno siroko da u njega smeste 5 do 8 jaja. Gnezde se dva puta godišnje i to u doba obilnih kisa, nakon cega je trava bujnija pa ima dovoljno hrane za potomstvo.
I u kavezu tigrice se prilicno lako razmnozavaju, a gnezdo koje cemo ponuditi svojim pticama treba da lici na prirodno.
Prave se uglavnom dve vrste gnezda -  visoko i položeno.
Dimenzije visokog gnezda su: 18 x 14 x 14 cm; otvor je 4-4,5 cm, a za standarde: 25 x 18 x 18; otvor je 4,5 cm. Precnik udubljenja je 10 cm.
Polozeno gnezdo za obicne tigrice ima dimenzije: 20 x 15 x 16, a za standarde: 25 x 18 x 18.

5 коментара: