петак, 27. новембар 2015.

Pevajuci papagaj

Pevajuci papagaji poticu iz jugo-istocne Australije. Velicina ovih papagaja je od 27-28cm. Zenke su sivo-zelene, dok muzjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena ledja i rep sa crnim percima, a grudi su intenzivno zute boje. Pored osnovne boje postoji i pastelno zuta mutacija koja je prisutna i na nasim prostorima u volijerama nasih odgajivaca, pa cak i sarena mutacija
Mladi papagaji su polno zreli i spremni na parenje posle 6-8 meseci. Stariji i iskusniji odgajivaci koriste ove papagaje za izlaganje retkih vrsta papagaja, na taj nacin sto menjaju jaja, a s' obzirom da su pevajuci papagaji izuzetni roditelji, uspesno odhranjuju do kraja mlade izlezene iz poturenih jaja drugih papagaja.
Zenka nosi od 4-8 belih jaja i lezi na njima 20 dana. Mlade hrani sa puno paznje i gotovo nikada ne napusta gnezdo. Pilici napustaju gnezdo posle 4 nedelje od izleganja i bivaju hranjeni naredne 2-3 nedelje od strane muzjaka. Oglasavaju se veoma prijatnim i dosta razlicitim, ali ne i bucnim pesmama, po cemu su i dobili ime.
 
Osnovna hrana im je proso, ovas, suncokret, kanarinsko seme, sargarepa, jabuka, dok mlade treba dohranjivati mesavinom kuvanih rendanih jaja, mlevenog keksa i maka.

Нема коментара:

Постави коментар