субота, 31. октобар 2015.

Australijska zeba

Jesam li prava zivotinja za tebe?

Australijska zeba je ljubimac koji ce Vas razveseljavati svojim umilnim pevanjem i cvrkutanjem, ali nije ljubimac kojeg cete moci milovati. Zebe vole drustvo pa im ga svakako obezbedite. Muzjaci su, za razliku od zenki, izvrsni pevaci. Njihov zivotni vek moze biti u rasponu od 5-15 godina.

Odakle dolazim?
 U prirodnom okruzenju, australijskim pasnjacima, zebe zive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uslovi za zivot, pocinju selidbu formirajuci jato od gotovo hiljadu jedinki. Kako zebe u prirodi zive u jatu, vrlo su drustvene i zato je potrebno drzati najmanje par ovih ptica.

Gde volim da zivim?
Zebe su zivahne i vole da lete. Iz tog razloga obezbedite im sto veci kavez (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebama ce itekako znaciti. Kako su zebe male ptice, pazite da resetke nisu presiroke. Kavez stavite na tiho i mirno mesto, a mozete ih drzati i napolju. Ipak, treba im vremena kako bi se navikle na novo okruzenje, pa ih nemojte suvise cesto premestati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kise i od promaje. Uopsteno, zdrave zebe dobro ce se osecati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i precke. Odlican dodatak je i ljuljaska i kadica za kupanje.

Sta rado jedem?
Zebe jedu gotovu mesavinu semenki, spanac, listove maslacka, narendanu sargarepu i krastavce, jabuke, banane... Obezbedite zebi kalcijum, pa joj iz tog razloga ponudite sipinu kost, a povremeno im mozete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvek treba biti dostupna, kao i sveza voda.  

Zdravlje
Australijska zeba je zdrava kada:
- oci nisu suzne i sirom su otvorene
- perje je cisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima ciste i suve nozdrve
- kandze nisu predugacke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- zivahna je i ima dobar apetit


Razmnozavanje
Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11-12 nedelja. Pozeljno je da se ne pocne sa razmnozavanjem pre 6-9 meseci. Najlepsa zebina pesma se moze cuti upravo za vreme parenja. Kavez postavite na mirno mesto i vise ga ne premeštajte. U kavez im postavite gnezdo sa jednim otvorom, poželjno na vise mesto.
Dnevno im obezbedite 14-16 sati svetla. Zenka izleze 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptici a za narednih 21 dan napustaju gnezdo.

Volim li drustvo?
Kao sto smo vec napomenuli, zebe izuzetno vole drustvo i svakako ih treba drzati najmanje u paru. Navici ce se na blizinu ljudi, ali nece dozvoliti da ih dodirujete i mazite.

1 коментар: